Zangmethodes

Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van verschillende hedendaagse zangmethodes waarmee Zangstudio ROBB ervaring heeft en/of er cursussen, opleidingen of masterclasses in heeft gevolgd (o.a. TVS, EVTS, CVT, Pahn, Berkleemusic, Lichtenberger, etc.). Het heeft Rob van den Biggelaar verder geholpen tijdens en na zijn conservatoriumopleiding, zowel als zangdocent als zanger. Hierbij wordt datgene uit de methodes gebruikt, wat het best past bij de cursist en zijn / haar doelstellingen of wensen. Dit geeft Zangstudio ROBB meerdere invalshoeken om mee te werken. Op deze manier is er voor iedere cursist een passende werkwijze. Want niet elke methode past bij iedereen!

Om goed en doelgericht zangles te kunnen geven heeft Zangstudio ROBB een eigen competentie ontwikkelingsplan ontwikkeld voor zangers / zangeressen in de lichte muziek. Dit ontwikkelingsplan bestaat uit 5 hoofdcategorieën (zie afbeelding hieronder), met daaronder 33 leergebieden met bijbehorende competenties onderverdeeld in verschillende ontwikkelingsfasen (van beginner tot professional). Dit competentie ontwikkelingsplan vormt het raamwerk voor de inhoud van de zanglessen. Ben je nieuwsgierig of deze manier van werken bij je past? Neem dan contact met ons op!

Methode NL


Meer info omtrent enkele zangmethodes die Zangstudio ROBB kan gebruiken tijdens de zangles:

TVS:

Deze Amerikaanse methode van The Vocalist Studio (kortweg TVS) van Robert Lunte, kan een rode draad vormen in het vocale trainingsprogramma van de zanglessen bij Zangstudio ROBB vanwege de gedegen en praktische training workflows en stemtraining routines die je helpen je zangstem verder te ontwikkelen en te onderhouden. Rob van den Biggelaar volgde in een intensieve Master Course Instructor programma van deze methode. De methode wordt gebruikt door internationaal bekende zangers als; Chris Cornell (Soundgarden, Audioslave), Layne Staley (Alice in Chains, Mad Season), Ann Wilson (Heart) en vele anderen. Kernpunten van deze methode zijn: Het toewijzen van massa aan elke fonatie, Het trainen van zogenaamde “bridgen en connecting” vaardigheden (moeiteloos overgaan kunnen zingen door de zogenaamde stembreuk passage), concrete zangtraining workflows en routines, gespecialiseerde aanzetten, formant tuning (a.h.v. spectrum software), trainen van verschillende fysieke en akoestische stemfuncties, het toepassen van klinkermodificatie.

CVT:

Deze van oorsprong Deense zangmethode is ontwikkeld door Catherine Sadolin en wordt wereldwijd gebruikt. De Complete Vocal Technique (kortweg CVT) is een methode gericht op alle zangstijlen en omvat basisprincipes, stemfuncties (neutral, curbing, overdrive en edging), klankkeuring en effecten. Rob van den Biggelaar heeft een aantal workshops en masterclasses gevolgd bij o.a. Catherine Sadolin en Jeroen Manuhutu.

EVTS:

De Estill Voice Training System (EVTS) werd ontwikkeld door Jo Estill (USA) en is een van de eerste lichte zangmethodes die al jaren wereldwijd wordt toegepast. De EVTS methode bestaat uit verschillende noodzakelijke fysiologische figuren voor stembeheersing en combinaties hiervan die resulteren in zes stemkwaliteiten. Rob van den Biggelaar heeft EVTS cursus level 1 en 2 gevolgd bij Alberto ter Doest.

Pahn:

De nasaleer methode is een in Duitsland ontwikkelde oefenmethode voor de zang- en spreekstem, door Johannes en Elke Pahn. De methode kan gebruikt worden voor de behandeling en preventie van verschillende soorten stemstoornissen. Rob heeft een aantal lessen in deze methode gevolgd bij Rob Stallinga.

Lichtenberger:

Bij deze Duitse methode gaat er niet om het geluid van een stem te onderzoeken met een vooropgezet begrip, maar om de stem als een organische functie zonder vooroordeel te begrijpen en om het geluid en de trillingen ervan zorgvuldig te analyseren. Dit bewustwordingsproces kan van vrij praktische waarde zijn voor (beroeps)zangers en sprekers die worden blootgesteld aan hoge niveaus van fysieke inspanning in hun uitvoeringen, om zodoende hun zangvaardigheden en stemgezondheid te verbeteren. Rob van den Biggelaar is hiermee in aanraking gekomen via Maud vd Luijtgaarden.

Heb je een vraag? Mail ons via het onderstaande contactformulier.

  • Door het invullen en versturen van dit contactformulier verklaar je akkoord te zijn met het verwerken van deze gegevens door Zangstudio ROBB, zoals beschreven in onze privacy verklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

This post is also available in English