Zangmethodes

Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van verschillende hedendaagse zangmethodes waarmee Zangstudio ROBB ervaring heeft en/of er cursussen, opleidingen of masterclasses in heeft gevolgd (o.a. TVS, EVTS, CVT, Pahn, Berkleemusic, Lichtenberger, etc.). Hierbij wordt datgene uit de methodes gebruikt, wat het best past bij de cursist en zijn / haar doelstellingen of wensen. Dit geeft Zangstudio ROBB meerdere invalshoeken om mee te werken. Op deze manier is er voor iedere cursist een passende werkwijze. Want niet elke methode past bij iedereen!

Om goed en doelgericht zangles te kunnen geven heeft Zangstudio ROBB een eigen competentie ontwikkelingsplan ontwikkeld voor zangers / zangeressen in de lichte muziek. Dit ontwikkelingsplan bestaat uit 5 hoofdcategorieën (zie afbeelding hieronder), met daaronder 33 leergebieden met bijbehorende competenties onderverdeeld in verschillende ontwikkelingsfasen (van beginner tot professional). Dit competentie ontwikkelingsplan vormt het raamwerk voor de inhoud van de zanglessen. Ben je nieuwsgierig of deze manier van werken bij je past? Neem dan contact met ons op!

Methode NL


De TVS methode

Deze Amerikaanse methode van The Vocalist Studio (kortweg TVS) van Robert Lunte, kan een rode draad vormen in het vocale trainingsprogramma van de zanglessen bij Zangstudio ROBB vanwege de gedegen en praktische training workflows en stemtraining routines die je helpen je zangstem verder te ontwikkelen en te onderhouden. Waarom deze heeft Zangstudio ROBB destijds gekozen voor deze specialisatie? Omdat het Rob als coach en zanger verder heeft geholpen na zijn conservatorium opleiding, met name op gebied van klankplaatsing, resonantie en stemomvang. Rob van den Biggelaar werd in 2014 Master Course Instructor (MCI) van deze methode in Nederland. Deze methode wordt gebruikt door internationaal bekende zangers als; Chris Cornell (Soundgarden, Audioslave), Layne Staley (Alice in Chains, Mad Season), Ann Wilson (Heart) en vele anderen.

Kernpunten van deze methode zijn:

– Het toewijzen van massa aan elke fonatie:
Het leren identificeren van een massa aan elke fonatie, helpt zangers hun zangkunst te balanceren zonder te gaan duwen of knijpen.

– Het trainen van zogenaamde “bridgen en connecting” vaardigheden:
Het moeiteloos kunnen zingen door de zogenaamde stembreuk passage (de passagi0), ofwel het zingen van je lagere registers naar je hogere registers met een volle en overtuigende klank.

– Concrete training workflows:
Het trainen van fysieke en akoestische componenten in duidelijke opeenvolgende stappen (stap 1, stap 2, stap 2, etc) om de efficiëntie van je zangtraining te maximaliseren.

– Gespecialiseerde aanzetten:
Een aanzet betekent “het begin” van een fonatie. De TVS gespecialiseerde aanzetten zijn een hoeksteen voor TVS Methodologie. Het zijn manieren om te beginnen je zang, die worden gebruikt om de belangrijkste spieren te isoleren, aan te sterken en te coördineren. Deze aanzetten worden ook gebruikt om stemproblemen te trouble-shooten.

– Formant tuning:
Het trainen van formanten is het diepste geheim in alle vocale techniek, omdat het erg ingewikkeld kan zijn om dit aspect te begrijpen heeft TVS een praktische manier ontwikkeld om vocale formanten te begrijpen en te trainen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamde spectrum software. Hiermee kan de zanger(es) de kleuren en harmonieën van zijn / haar stem zien in real-time en kan hij / zij de zangstem sneller afstemmen en sneller hoorbare resultaten krijgen.

– Vocal modes (fysieke en akoestische stemfuncties):
TVS is één van de weinige methoden die zowel fysieke stemfuncties en akoestische stemfuncties in haar methode heeft gecombineerd. Inzicht in de TVS fysieke stemfuncties, opent een nieuw inzicht in de fysiologie van hoe de stem werkt tijdens het zingen. De TVS akoestische modi zijn specifieke combinaties van klinkers die gekenmerkt worden door overeenkomsten in hun resonerende positionering in de stemweg en hoe de formant optimaliseren tijdens het zingen. Deze klinker groeperingen produceren ook specifieke klankkleuren welke door de zanger(es) kunnen worden ingezet voor expressie doeleinden en creatieve interpretatie.

– Klinkermodificatie en training routines:
TVS is de enige vocale training methode die de praktijk van klinker modificatie naar een geheel nieuw niveau heeft gebracht, door de invoering van klinker modificatie formules in de training routines. De TVS Methode leert hoe de zanger(es) klinker modificatie kan gebruiken en inzetten voor o.a. een goede overgang van de lage naar de hogere registers (de passagio) van de zangstem en voor weerstand training om spierkracht, behendigheid en coördinatie op te bouwen tijdens het zingen.

– Training met versterking:
Vanaf het begin heeft TVS altijd de voordelen verdedigd van het coachen van zangers / zangeressen met versterking. Naast het leren hoe je de microfoon en verwante tools kunte gebruiken, vergroot training met versterking de mogelijkheid om de harmonische kleuren in je zang te horen en het helpt om vocale training leuk, energiek en opwindend te houden.

Heb je een vraag? Mail ons via het onderstaande contactformulier.

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Telefoon nummer (verplicht)

Hoe ben je op de hoogte gebracht van Zangstudio ROBB? (verplicht)

Vragen

This post is also available in English