Oefen bewust, kort en frequent en leer onbevangen te zingen

Het is bijna cliché om te zeggen, maar onze dagelijkse bezigheden maken dat we ons druk voelen. We willen van alles en vooral willen we niets missen. In mijn zangpraktijk merk ik steeds vaker dat adolescenten, graag zingen en ook beter willen leren zingen. Voor mij zijn dat twee aparte dingen en ik probeer hen hier ook op te wijzen. Zing je graag, doe dat dan overal waar je maar kan zonder erbij na te denken of te oordelen. Zo behoud je het plezier in het zingen zelf! Wil je dan ook nog beter leren zingen? Oefen je zangstem bewust, kort en frequent! Ofwel neem bewust de tijd om aan een stuk uit een song te werken wat je wilt verbeteren. Ga na WAT je wilt verbeteren en zet bewust op een rij HOE je dat kan doen. Je voicecoach / zangpedagoog dient je hier bij te helpen tijdens de zangles, zodat je dat thuis zelf kunt uitvoeren.

Oefen korte passages uit een song

Oefen bijvoorbeeld een (korte) passage uit een song die je wilt verbeteren, maakt niet uit of je bijvoorbeeld aan je klankplaatsing, ademstroom, frasering wilt werken. Je gaat eerst bewust na wat je moet doen om het te verbeteren. Als je dat in gedachten op een rijtje hebt gezet, begin je de passage te zingen. Nadat je gezongen hebt ga je na hoe het voelde en hoe het klonk. Was dat wat je wilde hebben? Nee? Probeer dan nogmaals na te gaan wat je kunt doen om te verbeteren, zodat je leert hoe het voelt en klinkt als zo’n passage goed gaat. Blijf niet hangen in de trial en error modus, of telkens focussen op wat fout ging. Dit heeft een doorgaans negatieve werking, is tijd- en energie rovend , waardoor je wellicht een hekel kan gaan krijgen aan die song of erger nog aan het zingen zelf! Probeer je mindset zo te sturen dat je probeert “om te denken”; ofwel hoe kan ik mezelf verbeteren zodat het wel goed gaat? Als je na de eerste keer al wel het gewenste resultaat hebt, probeer dit dan een tweede en derde keer te herhalen. Observeer, voel en luister hierbij goed. Blijf de focus houden! Bij Zangstudio ROBB helpen we cursisten om deze manier van oefenen aan te leren, zodat het thuis beter uitgevoerd kan worden.

Oefen je zangstem bewust, kort en frequent

Het 3 keer BEWUST oefenen, observeren en aanpassen zodat je 3 keer het gewenste resultaat krijgt, herhaal je dan minstens 2 keer per dag. In totaal ben je dan per dag 10 minuten “kwijt” aan oefenen. Maar dat heb je wel gericht en bewust gedaan! Dit heeft als voordeel dat het, mits je dit een langere bewust periode blijft doen, een automatisme wordt! En dat wil je volgens mij hebben, zodat je song uiteindelijk verbeterd, zonder dat je te bevangen telkens die passage passeert waar je aan gewerkt hebt. Uiteindelijk zul je gaan merken dat je meer onbevangen wordt tijdens het zingen, omdat het bewuste oefenen er voor heeft gezorgd dat je zangstem een (nieuw) onderdeel heeft eigen gemaakt. Zing ze!
Zangstudio ROBB

This post is also available in English