Ga uit van je eigen zangstem en -timbre

Een kleine blog over de zangstem en de eigenheid ervan; Vanuit m’n lespraktijk krijg ik regelmatig beginnende zangers/zangeressen die willen zingen zoals hun favoriete zanger(es). Mijn reactie is dan vaak; “Waarom zou je dat willen?”. Antwoorden die ik dan veelal terugkrijg zijn; “Omdat ze zo mooi zingt” of “Omdat ze een gave zangstem heeft”. Natuurlijk zijn “mooi” en “gaaf” hierin subjectieve begrippen en wat de een “mooi” of “gaaf” vindt, hoeft de ander niet te vinden. Daarnaast geef ik dan aan dat er al 1 zo’n zanger(es) bestaat! Dus waarom zouden we nog een tweede willen creëren?
Natuurlijk kun je wel van je favoriete zanger(es) leren, door bijvoorbeeld aandachtig te luisteren naar wat ze nu eigenlijk doen met hun zangstem. Ga ze alleen niet klakkeloos imiteren. Want wat maakt nu juist dat jouw favoriete zanger(es) zo’n speciale zangstem heeft en er bekend mee is geworden?
Zijn of haar eigen stemgeluid speelt daarin een leidende rol. Wat wij bij Zangstudio ROBB belangrijk vinden, is dat je je eigen unieke zangstem en -timbre plus je zangkwaliteiten leert ontdekken en verder gaat ontwikkelen. Hier helpen wij je graag mee! Stapsgewijs gaan we werken aan realistische en haalbare doelstellingen. Meer info? Neem contact op!

This post is also available in English