Vocal tip maart 2018 van Zangstudio ROBB

Sinds december van vorig jaar geeft zangdocent Rob van den Biggelaar een vocal tip. De vocal tip van maart 2018 behandeld; Ben als zanger(es) auditief en kinesthetisch bewust. Ofwel blijf als zanger(es) luisteren en voelen.

Ben als zanger(es) auditief en kinesthetisch bewust

Als zanger(es) ben je je instrument. Je draagt het 24 uur per dag 7 dagen in de week met je mee. Zelf kun je niet zien wat er precies in je lichaam gebeurt als je een lied zingt. Speel je bijvoorbeeld gitaar en een akkoord klinkt niet helemaal zoals je het zou willen, dan kun je aan je vingerzetting zien wat je kunt verbeteren om het akkoord wel goed te laten klinken. Bij zang is dat niet zo duidelijk, daarom wordt er tijdens een zangles waar nodig beeldspraak gebruikt. Toch kun je je zelf trainen om je meer bewust te worden wat je nu precies doet en hoe. Hiervoor is het belangrijk dat je als zanger(es) auditief en kinesthetisch bewust bent of gaat worden. Wat houd dat in?:

  • Auditief bewust: Hiermee bedoelen we dat je gericht bent op geluid tijdens het zingen. Luister naar de klank die je maakt tijdens het zingen. Vraag je bijvoorbeeld af of de klank open of geknepen is of waar je de klank ervaart.
  • Kinesthetisch bewust: Hiermee bedoelen we dat je gericht bent op gevoel tijdens het zingen. Observeer tijdens het zingen hoe het voelt. Waar zit de klank die je maakt? In je keel of meer naar voren richting de neus? Ga ook na of het zingen zelf goed voelt. Dat wil zeggen; zingen mag geen pijn doen of een kriebel in je keel veroorzaken. Dan doe je iets niet goed. Je kunt dan beter even stoppen en weer bewust nagaan wat je zou kunnen verbeteren.

Probeer dit eens toe te gaan passen wanneer je een lied oefent. Op deze manier ga je je bewustzijn tijdens het zingen vergroten. Daarnaast kun je voor een spiegel gaan staan om te observeren of je zanghouding optimaal.

Kortom de tip van maart 2018 van Zangstudio ROBB is: Ben als zanger(es) auditief en kinesthetisch bewust. Wil je hierover meer weten? Klik hier voor meer info of neem contact op via: info@zangstudiorobb.nl.

Rob van den Biggelaar is een bevoegd zangdocent (Bmus hons zang) en eigenaar van Zangstudio ROBB. Daarnaast is hij tekstschrijver en componist bij ROBB’s Art of Music. Rob is lid en voormalig bestuurslid van de NVZ. Naast zijn werkzaamheden als zangdocent is hij werkzaam als muziek docent (Bmus) in het voortgezet onderwijs. Rob heeft ruim 25 jaar ervaring als zanger en gitarist in verschillende band bezettingen in diverse stijlen. Als zangdocent heeft hij een brede kennis van hedendaagse zangmethodes (CVT, EVTS, Pahn, TVS, etc). Deze kennis onderhoud hij intensief middels masterclasses en cursussen. In zijn zangpraktijk gebruikt hij datgene uit de zangmethodes, wat het best past bij de cursist en zijn / haar doelstellingen of wensen. Op deze manier is er voor iedere cursist een passende werkwijze. Want naar zijn mening is er niet 1 zangmethode die bij iedereen past. We zijn als zanger/zangeres en als mens allemaal anders, ook qua leerstijl. Zangstudio ROBB biedt zanglessen aan van beginnende tot vergevorderde zangers/zangeressen en professionals van jong tot oud. Hierin staat het volgende centraal: Kwaliteit, persoonlijk, doelgericht, flexibel, intensief, ontwikkeling eigen stemgeluid.