Logo zangstudio ROBB met daarin de vocale tip van januari 2018: Weet dat je op de juiste toonhoogte zuiver kunt leren zingen.

Vocal tip januari 2018 van Zangstudio ROBB

Sinds december van vorig jaar geeft zangdocent Rob van den Biggelaar een vocal tip. De vocal tip van januari 2018 behandeld; leer zuiver zingen. Of beter gezegd hoe kun je er voor zorgen dat je de zuiverheid in toonhoogte (in het Engels “pitch”) in een lied kunt verbeteren.

Leer zuiver zingen

De uitdrukking “dat klonk vals”, heeft naar mijn mening een negatieve lading. Bij Zangstudio ROBB gebruiken we de term zuiverheid in toonhoogte. Ofwel de toon was loepzuiver gezongen, of hij kon qua zuiverheid nog net iets beter. Hoe kun je dit nu zelf verbeteren? De basis ligt wat mij betreft in het echt leren luisteren naar de toonhoogtes van de melodie in een lied. Luister eens echt goed. Hoor het niet alleen, maar luister! Dat is een wezenlijk verschil! Vaak wil je vanuit gedrevenheid te snel een frase in een lied zingen, wat invloed kan hebben op de zuiverheid. Wanneer je leert luisteren, zal er al verbetering op gaan treden. Daarnaast kunnen deze drie aspecten de zuiverheid in je zang verbeteren:

  • Lichaamshouding
  • Klankplaatsing
  • Ademstroom

Kortom de tip van januari 2018 van Zangstudio ROBB is: Weet dat je op de juiste toonhoogte zuiver kunt leren zingen. Wil je hierover meer weten? Klik hier voor meer info of neem contact op via: info@zangstudiorobb.nl.

Rob van den Biggelaar is een bevoegd zangdocent (Bmus hons zang) en eigenaar van Zangstudio ROBB. Daarnaast is hij tekstschrijver en componist bij ROBB’s Art of Music. Rob is lid en voormalig bestuurslid van de NVZ. Naast zijn werkzaamheden als zangdocent is hij werkzaam als muziek docent (Bmus) in het voortgezet onderwijs. Rob heeft ruim 25 jaar ervaring als zanger en gitarist in verschillende band bezettingen in diverse stijlen. Als zangdocent heeft hij een brede kennis van hedendaagse zangmethodes (CVT, EVTS, Pahn, TVS, etc). Deze kennis onderhoud hij intensief middels masterclasses en cursussen. In zijn zangpraktijk gebruikt hij datgene uit de zangmethodes, wat het best past bij de cursist en zijn / haar doelstellingen of wensen. Op deze manier is er voor iedere cursist een passende werkwijze. Want naar zijn mening is er niet 1 zangmethode die bij iedereen past. We zijn als zanger/zangeres en als mens allemaal anders, ook qua leerstijl. Zangstudio ROBB biedt zanglessen aan van beginnende tot vergevorderde zangers/zangeressen en professionals van jong tot oud. Hierin staat het volgende centraal: Kwaliteit, persoonlijk, doelgericht, flexibel, intensief, ontwikkeling eigen stemgeluid.